Van'ın ödüllü 'tele doktor'u

Telefon talimatlarıyla 12 yaşındaki bir kızın annesine başarılı bir şekilde doğum yaptırmasına yardımcı olan 112 Acil Servis doktoru İbrahim Hakkı Sağol, Van’da neredeyse her gün telefonla bir hayat kurtardıklarını söylüyor...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Nisan 2014 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Van'ın ödüllü 'tele doktor'u

BURCU ÜNAL

Van'da karın yolları kapaması nedeniyle müdahale edemediği hamile bir kadının doğumunu telefonda verdiği direktiflerle 12 yaşındaki kızına yaptıran, nefes alamayan 1,5 yaşındaki çocuğu da telefon tarifiyle babasının yaptığı suni teneffüsle hayata döndüren 112 Acil Servis doktoru İbrahim Hakkı Sağol, Van'da neredeyse her gün telefonla bir hayat kurtardıklarını söylüyor.

Her ne kadar doğa koşulları nedeniyle telefonla hayat kurtarmak doktor İbrahim Hakkı Sağol için artık 'sıradanlaşsa' da kendisine 'Yılın Doktoru' ödülünü kazandıran nefes kesen iki hikayeyi Sağol, o anları yeniden yaşarcasına şöyle anlatıyor;

'Göbek bağını kestirdik'

"Van'ın Çaldıran ilçesinin Sarıharman Köyü'nün yolları kar nedeniyle kapalıydı ve altıncı çocuğuna hamile olan Saliha Ayaz'ın doğumu başlamıştı. Hastanın 12 yaşındaki kızına sakin olmasını ve annelerine yardım etmek zorunda olduğunu söyledik. Önce doğum gerçekleşti. Fakat bebek ağlamıyordu. Ağlamasını sağlamak için kurulamasını ardından da topuklarına fiske atmasını ve sırtını sıvazlamasını söyledik. Bunlar yapılınca bebek ağlamaya başladı. Göbek bağını kestirdik. Doğum sonrası başlayan kanamayı durdurmak için yapılması gerekenleri söyledik, kanama durdu. Doğumdan sonra serum verilir ama evde böyle bir olanak olmadığı için anneye şekerli ve tuzlu su içirmelerini söyledik."

'Çocuk öldü diyordu'

Sağol'un bir diğer başarısı ise 1.5 yaşındaki Mert Kaya'yı uzaktan müdahaleyle hayata döndürmek. Geçtiğimiz Şubat ayında gece saatlerinde 112 Acil Servis'e gelen bir telefonla başlayan olağanüstü süreci doktor Sağol şu şekilde anlatıyor; "Arayan Van'ın Çaldıran ilçesinden Burhan Kaya'ydı. Panik içerisinde 1,5 yaşındaki çocuğu Mert Kaya'nın öldüğünü tekrarlıyor, arkadan da ağlama ve figan sesleri geliyordu. 'Çocuğun boğazına birşey mi kaçtı, yoksa solunumunda mı bir sorun var' diye sordum. Çünkü ikisinin tedavisi farklıdır. Cevap üzerine baba Kaya'ya nasıl sunni teneffüs yapacağını anlattım ve uygulamasını istedim. Sunni teneffüsün ardından telefonun diğer ucundan çocuğun ağlama sesi duyulduğunda hepimiz derin bir nefes aldık."

Geçtiğimiz günlerde de yine telefonla bir çocuğun hayatını kurtardığını belirten Sağol, "Çocuğun boğazına elma kaçmış ve nefes alamıyordu. 5 defa sırtına vurdurduk. Elmanın çıktığını söylediler. Bir başka arkadaşımız da boğazına boncuk kaçan bir çocuğa ailesinin Heinrich Manevrası uygulamasını sağladı ve çocuğu boğulmaktan kurtardı" diyor. Bu tip durumlarda karşı tarafın kendisine verilen direktifleri doğru uygulamasının çok önemli olduğunu kaydeden Sağol, direktifleri verdikten sonra kişiye 'Şimdi ne yapacaksın, anlat' dedirterek, söylenenlerin doğru anlaşılıp anlaşılmadığını test ettiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber